top of page
40.png

Cirkelen

CIRKELEN VERBINDT - VERBONDEN LEERLINGEN LEREN BETER

Verbondenheid maakt positieve relaties mogelijk en versterkt het leren. Wij maken van onze school een veilige plek voor leerlingen waar ze zich welkom en verbonden voelen met anderen en waar ze zichzelf mogen zijn. Dit realiseren we door met elke klasgroep regelmatig te cirkelen. 

Het cirkelen geeft leerlingen de kans om sociaal en communicatief vaardiger te worden: ze leren actief en onbevooroordeeld luisteren, vertrouwen geven en vertrouwen krijgen.

Het cirkelen is een uitstekende oefening in luisteren. Je leert de ander beter kennen en het versterkt de relaties. Met het cirkelen geven onze leraren daarenboven een duidelijk voorbeeld: “Ik ben in jou geïnteresseerd. Ik vind je inbreng, je mening, je gevoelens belangrijk”. Wanneer naar leerlingen geluisterd wordt, heeft dit een positief effect op hun leerproces.

Het cirkelen helpt leerlingen groeien in verantwoordelijkheid. Jongeren veranderen ten goede wanneer wij naar ze luisteren en hun (uitdagende) vragen stellen. Commanderen, eisen en straffen daarentegen leert hen gehoorzamen zonder verantwoordelijkheid nemen. Vanuit een positieve blik aanvaarden wij elke leerling zoals hij of zij is. Onze leraren keuren het negatief gedrag van leerlingen af, maar niet de leerling als persoon.

Cirkelen stille ruimte.jpg

Aandacht voor het welbevinden op school is belangrijker dan ooit. Meer nog, de huidige maatschappelijke omstandigheden verlangen dat het onderwijs uitdrukkelijk haar rol hierin opneemt. Cirkelen speelt hierin op onze school al langer een centrale rol.

HOW TO?

Cirkelen how to.jpg
Cirkelen buiten.JPG
bottom of page